Top
Top 10 látnivaló Málta - NorinAround

 

1. Valletta

 

Érdemes körbe sétálni és enni egy finomat, kicsit chillelni a történelmi belvárosban. Vallettát az UNESCO úgy vette fel a világörökségi listára, hogy a világ egyik legkoncentráltabb történelmi területének nevezte.

 

Tipp: Esti vacsi és iszogatás a St. Lucy Street-en (ez az az utca, ami tele van országok zászlóival.)

 

2. Mdina

 

A történelmi főváros, csodálatos aranyszínű fallal körbe véve. Nagy Trónok Harca fan vagy? Akkor ezt ki ne hagyd! Több jelenetet is itt forgattak, élvezni fogod a sétát.

Tipp: Mindenképp fizess be a Palazzo Falson múzeumba. Ez az egyetlen magánház Mdinában, amely múzeumként működik és az egyik legszebb udvarral büszkélkedhet. Nagyon megéri, és idegenvezetőt is kap a csoport, aki nagyon érdekes dolgokat mesél el.

 

 

3. Rabat

 

Mdina külvárosa. Több keresztény emlékhellyel büszkélkedhet. Én viszont itt is a Trónok Harca jelenetek helyszíneit kerestem meg. Ahol az én Cercei-t kereső képem készült: St Dominic’s Covent. Keresésre fel!

 

Tipp: Mielőtt bemész a történelmi Mdinában, a parkoló mellett található egy kis üzlet. Mindenképp kóstold meg a híres máltai péksüteményt, a pastizzit, mert még a máltaiak szerint is itt árulják a legfinomabbat. (tényleg brutálisan finom)

 

 

4. Marsaxlokk

 

Színes hajók kikötője. Tradicionális máltai halászfalu, mely az ország szinte teljes halállományát látja el. Vasárnap érdemes menni, mert ilyenkor belekóstolhatunk Málta legnagyobb halpiacának fergetegébe. Láthatunk bébi cápától kezdve a kardhalon és a tonhalon át az osztrigáig szinte mindent. Engem mégis a színes hajós kikötő látványa vonzott.

 

Tipp: Szuveníreket és finomságokat jó áron tudunk itt beszerezni. Ha kóstolót kapsz, fogadd el!

 

 

5. St. Peter’s Pool

 

Elképesztő és gyönyörű, de nagyon zsúfolt. Képek készítésére tökéletes, és csodáld meg a jobb oldalán elterülő medencés, lyukacsos területet is, viszont mi nem itt fürödtünk, és milyen jól tettük.

Tipp:

  • Menjetek tovább a St. Peter’s Pool jelzésnél, és tovább haladva egy eldugott, nyugodtt, elképesztő, természetes medencét fogtok találni. Szuper hely, hogy ugráljatok róla és sokat ússzatok a tengerben.
  • Vigyetek búvárszemüveget.
  • Pakoljatok sok nasit, vizet, ennivalót. (ott semmire nincs lehetőség, az maga a természet)
  • Mindenképp ugorj le a szikláról, elképesztő élmény!

 

6. Comino

 

 

A gyönyörű színekben pompázó kék lagúna! A kék millió árnyalatával fogsz itt találkozni. Aktív emberek számára túrázni is van lehetőség. Készülj fel, hogy nagyon zsúfolt hely!

Tipp: Igyál egy ananász koktélt, megéri az árát és nem csak a kép kedvéért. 😉

 

 

7. Blue Grotto

 

A Blue Grotto, avagy a kék barlang egy lélegzetelállító természeti képződmény Dél-Máltán.

Hajóval délelőtt érdemes megnézni, viszont felülről egy kilátóból is megcsodálható. Pihenjünk meg egyet emellett a csoda mellett.

 

8. Hal Saflieni-i hipogeum

 

Szintén a világörökség része, mely i.e. 3300 és i.e. 2500 között épült. Ħal Saflieni-i hipogeum a világ egyetlen őskori földalatti sírtemploma. Az egyedülálló háromszintes labirintusszerű épület több mint 7000 ember földi maradványait rejti. A hipogeum óránkén maximum 10 látogatót tud fogadni, szóval jó előre jegyet kell venned rá online.

 

9. Gozo

 

Aki természeti szépségeket szeretnének felfedezni, azoknak Gozo szigete kihagyhatatlan! Málta szigete elég kopár, viszont Gozo természeti adottsága ezt pótolja.

Tipp: Cirkewwa-ba kell lebuszozni és onnan komppal lehet áthajózni a szigetre. Ha már úticélként tűztük ki, akkor érdemes egy estét megszállni és több időd szentelni rá.

 

 

10. Ggantija Temples

 

Málta hatalmas kőtömbökből épült őskori megalitikus templomai az i.e. 3600-as és az i.e. 2500-as évek közötti időszakból származnak. Elképesztő, hogy ezek az építmények még az egyiptomi piramisoknál is korábban épültek. Ha Gozon járunk, semmiképp ne hagyjuk ki!

+1 Popeyes Village

Ezt a kis falucskát az 1980-ban Robin Williams főszereplésével készült Popeye film forgatásakor építették fel és a megmaradt “díszlet” azóta a turisták egyik célpontjává vált.

post a comment